Portretfotografie BART VAN VLIJMEN

De kunst van portretfotografie is om de persoonlijkheid van iemand dusdanig vast te leggen, dat er een verhaal wordt vertelt. Op een ontspannen manier contact maken maken met de kijker en dat kan alleen met een ongedwongen fotomoment.

De spanning blijft voor iedereen merkbaar. Of je nu een zakelijke fotoshoot wilt als ZZP´er, personeelslid, directeur of marketingbureau. Als portretfotograaf is het één van mijn uitdagingen om die spanningen te laten verdwijnen. Dat maakt het creëren van een zakelijke fotoshoot gelijk een stuk eenvoudiger.

Als portretfotograaf dien ik er rekening mee te houden hoe je als persoon reageert tijdens de fotoshoot. Zo zorg ik ervoor dat ik op het juiste moment, het beste portret van jou kan schieten, in de ogen van jouw doelgroep.

Zakelijke fotoshoot: de eerste indruk

Een professionele zakelijke fotoshoot, die je persoonlijkheid uitstraalt, voor de allerbeste eerste indruk. Want de eerste indruk bepaald hoe anderen over je denken en dat wordt bepaald binnen enkele seconden. Bijvoorbeeld bij het solliciteren op een functie, als directeur zijnde, een ZZP´er of bij een carrièreswitch wil je jouw allerbeste beentje voorzetten met een zakelijke portretfoto.

Portretfotografie tips

Wat zijn tips voor goede portretfotografie? Je wilt een persoon dusdanig vastleggen, dat het een verhaal vertelt. Het combineren van de juiste techniek met artistieke expressie.

Hierbij zijn er twee aspecten.

Het technische verhaal: de juiste camera instellingen, compositie, hoek, belichting, achtergronden en poses.

De kunst erachter: om een zo’n uitmuntend en emotievol portret te creëren, dat het bepaalde gevoelens bij kijkers opwekt en zo voor positieve aandacht zorgt.

Dit zijn portretfotografie tips die de basis vormen voor het maken van portretfoto’s. Het gaat een stuk verder als het zomaar schieten van beeld.

Als professioneel portretfotograaf deel ik hier enkele portretfotografie tips mee die gebaseerd zijn op mijn ervaringen:

 1. Focus op de persoon
  Het meest belangrijke onderdeel van portret fotografie. Allereerst is het belangrijk dat de persoon comfortabel met je is voor een succesvolle zakelijke fotoshoot. Neem de tijd om contact te leggen met je klant. Het is goed om elkaar te leren kennen, laat weten hoe je te werk gaat en waar je naar op zoek gaat tijdens de fotoshoot.
 1. Vind de juiste locatie
  De locatie die je kiest voor het portret is bepalend voor het eindresultaat. Het schieten van foto’s in de openlucht geeft de beste resultaten maar kent zijn uitdagingen. Denk aan het weer, tijd van de dag etc. Zo heb je binnen weer meer controle over de sfeer en achtergronden.
 1. Houding goed krijgen
  Er achter komen welke houding het beste past bij de persoon is een uitdaging opzich. Het doel is om de persoon op zo’n houding te krijgen, dat het hen niet alleen complimenteert, maar dat ook de belichting, hoek van de camera én achtergrond bij elkaar passen.
 1. Emoties en expressie vastleggen
  Het maken van een zakelijke fotoshoot gaat om het vinden van emotie en expressie in portretfoto’s. Een houding met zelfvertrouwen, een sprankeling in de ogen en een waardige glimlach maakt allemaal deel uit voor het recept van succes.
 1. Leer je camera te gebruiken
  Bij portretfoto’s gaat het om de combinatie van de juiste techniek en het vormen van een goede expressie. Wanneer je voorgaande portretfotografie tips en nuances onder de knie hebt gekregen, is het tijd om te kijken naar een goede camera, begin met een DSLR camera.

  Zoals met alle fotografie, is de camera lens een van de meest vitale tools voor het schieten van een goed beeld. Geen lens is hier het beste, dat ligt aan vele factoren.

 1. Achtergrond is bepalend
  De focus van een zakelijke fotoshoot staat altijd op de persoon. Maar er zijn meer fijne kneepjes eromheen. Een interessante achtergrond versterkt de positieve uitstraling van een persoon.

  In de meeste gevallen is het zo, dat een vervaagde achtergrond meer nadruk legt op de persoon.

 1. De belichtingsdriehoek
  Geen enkele portretfoto wordt je te groot, wanneer je begrijpt hoe de belichtingsdriehoek eruit ziet. Oftewel hoe de onderlinge relatie tussen de sluitertijd, diafragma en ISO werkt.

  Het begrijpen van deze concepten geeft je een handvol nieuwe opties mee die je nog niet voor ogen hebt gehad. Door de belichtingsdriehoek in te zetten, kun je krachtige portretfoto´s maken.

 1. Kleurenpalet
  Denk bewust na over de visuele look en feel van je portretfoto´s. Een kleurenpalet kan je hiermee helpen. Een goede impact voor een zakelijke fotoshoot doe je door complimenterende kleuren te gebruiken aan de hand van kleding, achtergronden en voorwerpen.

  Houdt ook rekening met de huidskleur van een persoon wanneer je een kleurenpalet kiest. Een uitstekende portretfotografie tip: gebruik voor zakelijke portretfotografie kleuren zoals blauw en grijs.

 1. Belichting voor portret foto’sAls je ooit iets meegekregen hebt over natuurkunde, dan weet je dat licht directioneel is. Belichting is allesbepalend binnen fotografie en vormt de gouden regel voor een goede foto. Zodra je voor een lichtbron staat, zie je dat door het directe licht, het onderwerp er donker en nauwelijks zichtbaar uit komt.

  Zodra het licht van de zijkanten komt, zie je dat een persoon voor de helf verlicht is en voor de andere helft in de schaduw staat.

  Een goede portretfotograaf gebruikt belichting in zijn voordeel.

 1. Probeer verschillende hoeken
  De meeste portretfoto´s worden geschoten op oognivea. De focus komt dan volledig op de ogen staan, wat resulteert in geweldige portretfoto´s. Alhoewel, door het kiezen van een onconventionele hoek, kun je ervoor zorgen dat de portretfoto´s echt gaan opvallen.

  Je kan personen dunner, dikker, korter of breder maken, afhankelijk van de hoek van waaruit je ze fotografeert.

 1. Decor inzetten voor effect
  Het inzetten van decor voor een zakelijke fotoshoot is een geweldige manier om kleur, sensatie en impact aan de foto´s toe te voegen. Door het gebruik van decor tijdens de fotosessie, kun je de essentie van de fotoshoot compleet veranderen.

  Een eigen stijl creëren door te experimenteren met vormen, texturen, kleuren en het decor.

 1. Nabewerking
  De laatste portretfotografie tip is om aandachtig je foto’s na te bewerken. Het maken van de foto´s zelf is ongetwijfeld essentieel, nabewerking daarin evenmin. Een professionele zakelijke fotoshoot komt pas echt tot stand na het toepassen van de juiste technieken.

  Dit is op zichzelf een geheel ander onderwerp, maar sommige simpele technieken kunnen de kwaliteit van de foto´s al aanzienlijk verbeteren.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neemt u dan contact op met Bart van Vlijmen Fotografie.

Waarom een zakelijke fotoshoot

Investeren in zakelijke portretfoto’s zorgt voor meerwaarde. Of dat nu voor je doelgroep is, voor jezelf, voor je medewerkers of voor intern gebruik binnen je bedrijf. Professionele portretfoto’s worden steeds belangrijker en dat komt omdat eerste indrukken zich steeds vaker éérst online voordoen.

Een eerste indruk is immers zo gemaakt en gebeurd maar eenmalig. Het inzetten van portretfotografie kun je doen op je website en social media kanalen. Daar waar ik in mijn specialisme nadruk leg op Linkedin.

Voordelen van zakelijke portretfoto's

 • Zakelijke portretfoto’s versterken je merkidentiteit
 • Klanten willen een gezicht zien achter het bedrijf
 • Groei je publiek en verhoog betrokkenheid van je marketinguitingen
 • Professionele portretfoto’s zijn breed inzetbare middelen

Zakelijke fotoshoot op jouw locatie

Als portretfotograaf bestaat mijn werkgebied vooral uit de provincie Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land help ik je aan krachtige portretfoto’s met een zakelijk tintje. Enkele opdrachtgevers zijn: Business Centre Nederland, Janssen de Jong Bouw, Neddex Vastgoedfondsen, Ziekenhuis Bernhoven en nog vele anderen.

Voordelen Bart als portretfotograaf

 • Vooraf helder krijgen waar je aan toe bent
 • Krachtige portretfoto’s waarin jouw competenties naar voren komen
 • Heeft een oor naar wensen, ideeën en geeft advies tijdens de sessie
 • Werkt voor ZZP’ers, directeuren, medewerkers en teams
 • Brede rol die verder gaat dan alleen fotografie
 • Optimalisatie van de fotosessie met nabewerking
 • Meer dan 20 jaar ervaring als professioneel portretfotograaf

Paul BoumansPaul Boumans
13:19 19 Dec 22
Ik heb Bart tot op heden voor drie opdrachten gevraagd. Foto’s voor onze nieuwe website, foto’s van het personeel en foto’s van de werkplaats. Bart werkt professioneel met een duidelijk voorbereidend gesprek. Tevreden over het eindresultaat, het zijn mooie foto’s geworden.
Frans KremersFrans Kremers
12:31 23 Nov 22
Ik wilde zakelijke portretfoto’s van ons team voor het gebruik op sociale media en mijn nieuwe website. Bart laat je op je gemak voelen waardoor er ontspannen foto’s ontstaan. Ik kreeg goede tips mee over de locatie, kleding en houding tijdens de sessie. Tevreden over het resultaat, ik kan Bart volledig aanraden.
Melissa SchipperMelissa Schipper
14:18 05 Nov 22
Voor ons familiebedrijf zijn we op zoek gegaan naar een fotograaf voor bedrijfsfotografie. Zo zijn we terecht gekomen bij Bart. Inmiddels zitten er al een aantal fotosessies op. Het kantoor is geschoten met als eindresultaat professionele beelden die veel warmte uitstralen. Super tevreden over.
Dominic PieterszDominic Pietersz
13:24 19 Oct 22
Mijn ervaring met Bart is zeer positief. Een professionele fotograaf met verstand van zijn vak.Neemt alle onzekerheden tijdens een fotosessie voor bedrijfsfotografie weg. Mijn complimentenhoe Bart iedereen op de werkvloer snel en effectief op één lijn krijgt.Dit levert een top resultaat op, een aanrader voor iedereen die op zoek is naar professionele fotografie.
Marrit de GraffMarrit de Graff
08:41 22 Jul 22
Bart heeft een maand geleden foto's gemaakt voor The Bee Hostel! Wij zijn erg blij met de communicatie, samenwerking en kwaliteit van de foto's.Zeker een aanrader!
Marieke PoortsMarieke Poorts
12:25 09 Jun 22
We hebben nu een paar keer met Bart samengewerkt voor onze bedrijfsfotografie en dat is naar volle tevredenheid! De samenwerking met Bart verloopt soepel, hij denkt mee en het resultaat is top!
Ayrton SmitsAyrton Smits
07:51 11 Mar 22
De afgelopen maanden hebben wij diverse fotografie-sessies gehad met Bart. De resultaten zijn erg mooi.Bart is een professionele en toegankelijke fotograaf die snel schakelt en mooi werk levert.Bart, bedankt voor het leveren van de mooie foto's voor onze nieuwe website, we gaan elkaar zeker vaker zien de komende jaren!Ayrton Smits, TopCleaners
Inofec B.V.Inofec B.V.
06:59 25 Feb 22
Inmiddels werken wij al een aantal jaren succesvol samen en zijn wij meer dan tevreden met Bart. Denkt mee, maar ook verder dan alleen 'fotografie'. Daarnaast schroomt hij ook niet om zijn kennis te delen tijdens een fotocursus in Frankrijk!
RaoulRaoul
16:14 24 Feb 22
Naast geweldig familielid, ook geweldig fotograaf! Wij werken als Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur al jaren met Bart samen, naar volle tevredenheid. Gisteren de laatste fotoserie binnengekregen en resultaat mag er wezen!
Paul BoumansPaul Boumans
13:19 19 Dec 22
Ik heb Bart tot op heden voor drie opdrachten gevraagd. Foto’s voor onze nieuwe website, foto’s van het personeel en foto’s van de werkplaats. Bart werkt professioneel met een duidelijk voorbereidend gesprek. Tevreden over het eindresultaat, het zijn mooie foto’s geworden.
Paul BoumansPaul Boumans
13:19 19 Dec 22
I have asked Bart for three assignments so far. Photos for our new website, photos of the staff and photos of the workshop. Bart works professionally with a clear preparatory conversation. Satisfied with the end result, the photos have become beautiful.
Frans KremersFrans Kremers
12:31 23 Nov 22
Ik wilde zakelijke portretfoto’s van ons team voor het gebruik op sociale media en mijn nieuwe website. Bart laat je op je gemak voelen waardoor er ontspannen foto’s ontstaan. Ik kreeg goede tips mee over de locatie, kleding en houding tijdens de sessie. Tevreden over het resultaat, ik kan Bart volledig aanraden.
Frans KremersFrans Kremers
12:31 23 Nov 22
I wanted business portraits of our team for use on social media and my new website. Bart makes you feel at ease, resulting in relaxed photos. I received good tips about the location, clothing and attitude during the session. Satisfied with the result, I can fully recommend Bart.
Melissa SchipperMelissa Schipper
14:18 05 Nov 22
For our family business we went looking for a photographer for corporate photography. That's how we ended up with Bart. There are already a number of photo sessions on it. The office was shot with the end result being professional images that radiate a lot of warmth. Super satisfied with it.
Melissa SchipperMelissa Schipper
14:18 05 Nov 22
Voor ons familiebedrijf zijn we op zoek gegaan naar een fotograaf voor bedrijfsfotografie. Zo zijn we terecht gekomen bij Bart. Inmiddels zitten er al een aantal fotosessies op. Het kantoor is geschoten met als eindresultaat professionele beelden die veel warmte uitstralen. Super tevreden over.
Dominic PieterszDominic Pietersz
13:24 19 Oct 22
My experience with Bart has been very positive. A professional photographer who knows his trade.Takes away all the uncertainties during a corporate photo shoot. My complimentshow Bart aligns everyone in the workplace quickly and effectively.This produces a top result, a must for anyone looking for professional photography.
Dominic PieterszDominic Pietersz
13:24 19 Oct 22
Mijn ervaring met Bart is zeer positief. Een professionele fotograaf met verstand van zijn vak.Neemt alle onzekerheden tijdens een fotosessie voor bedrijfsfotografie weg. Mijn complimentenhoe Bart iedereen op de werkvloer snel en effectief op één lijn krijgt.Dit levert een top resultaat op, een aanrader voor iedereen die op zoek is naar professionele fotografie.
Marrit de GraffMarrit de Graff
08:41 22 Jul 22
Bart heeft een maand geleden foto's gemaakt voor The Bee Hostel! Wij zijn erg blij met de communicatie, samenwerking en kwaliteit van de foto's.Zeker een aanrader!
Marrit de GraffMarrit de Graff
08:41 22 Jul 22
Bart took pictures for The Bee Hostel a month ago! We are very happy with the communication, cooperation and quality of the photos.Highly recommended!
Marieke PoortsMarieke Poorts
12:25 09 Jun 22
We hebben nu een paar keer met Bart samengewerkt voor onze bedrijfsfotografie en dat is naar volle tevredenheid! De samenwerking met Bart verloopt soepel, hij denkt mee en het resultaat is top!
Marieke PoortsMarieke Poorts
12:25 09 Jun 22
We have now worked with Bart a few times for our corporate photography and that is to our full satisfaction! The collaboration with Bart runs smoothly, he thinks along and the result is top notch!
Ayrton SmitsAyrton Smits
07:51 11 Mar 22
De afgelopen maanden hebben wij diverse fotografie-sessies gehad met Bart. De resultaten zijn erg mooi.Bart is een professionele en toegankelijke fotograaf die snel schakelt en mooi werk levert.Bart, bedankt voor het leveren van de mooie foto's voor onze nieuwe website, we gaan elkaar zeker vaker zien de komende jaren!Ayrton Smits, TopCleaners
Inofec B.V.Inofec B.V.
06:59 25 Feb 22
Inmiddels werken wij al een aantal jaren succesvol samen en zijn wij meer dan tevreden met Bart. Denkt mee, maar ook verder dan alleen 'fotografie'. Daarnaast schroomt hij ook niet om zijn kennis te delen tijdens een fotocursus in Frankrijk!
RaoulRaoul
16:14 24 Feb 22
Naast geweldig familielid, ook geweldig fotograaf! Wij werken als Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur al jaren met Bart samen, naar volle tevredenheid. Gisteren de laatste fotoserie binnengekregen en resultaat mag er wezen!
RaoulRaoul
16:14 24 Feb 22
Besides being a great family member, also a great photographer! As Bert van Vlijmen Kitchen Architecture, we have been working with Bart for years, to our complete satisfaction. Received the last photo series yesterday and the result is impressive!
js_loader

Winnaar Benelux Enterprise Awards 2020

Bart van Vlijmen Fotografie is in 2020 in de prijzen gevallen tijdens de prestigieuze Benelux Enterprise Awards. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan, en zich onderscheiden op het gebied van kwaliteit, aanbod en klantvriendelijkheid. Bart van Vlijmen Fotografie werkt al jaren aan het opbouwen en het behouden van een ruim aanbod van fotografische diensten van de hoogste kwaliteit. Als architectuurfotograaf is Bart van Vlijmen ontzettend vereerd met deze professionele waardering en vooral ook trots om deze prachtige uitreiking te mogen ontvangen.