Portretfotografie BART VAN VLIJMEN

De kunst van portretfotografie is om de persoonlijkheid van iemand dusdanig vast te leggen, dat er een verhaal wordt verteld. Op een ontspannen manier contact maken met de kijker en dat kan alleen met een ongedwongen fotomoment.

De spanning blijft voor iedereen merkbaar. Of je nu een zakelijke fotoshoot wilt als ZZP ́er, personeelslid, directeur of marketing bureau. Als portretfotograaf is het één van mijn uitdagingen om die spanningen te laten verdwijnen. Dat maakt het creëren van een zakelijke fotoshoot gelijk een stuk eenvoudiger.

Als portretfotograaf dien ik er rekening mee te houden hoe je als persoon reageert tijdens de fotoshoot. Zo zorg ik ervoor dat ik op het juiste moment, het beste portret van jou kan maken, in de ogen van jouw doelgroep.

Zakelijke fotoshoot: de eerste indruk

Een professionele zakelijke fotoshoot, die je persoonlijkheid uitstraalt, voor de allerbeste indruk. Want de eerste indruk bepaalt hoe anderen over je denken en dat wordt binnen enkele seconden bepaald. Bijvoorbeeld bij het solliciteren op een functie, als directeur zijnde, ZZP ́er of bij een carrièreswitch wil je jouw allerbeste beentje voorzetten met een zakelijke portretfoto.

Portretfotografie tips

Wat zijn tips voor goede portretfotografie? Je wilt een persoon dusdanig vastleggen, dat het een verhaal vertelt. Het combineren van de juiste techniek met artistieke expressie.

Hierbij zijn er twee aspecten.

Het technische verhaal: de juiste camera instellingen, compositie, hoek, belichting, achtergronden en poses.

De kunst erachter: om een zo’n uitmuntend en emotievol portret te creëren, dat het bepaalde gevoelens bij de kijker opwekt en op die manier voor positieve aandacht zorgt.

Hier geef ik je enkele portretfotografie tips die de basis vormen voor het maken van portretfoto’s. Het gaat een stuk verder, als het zomaar schieten van beeld.

Als professioneel portretfotograaf deel ik hier enkele portretfotografie tips mee die gebaseerd zijn op ervaring:

 1. Focus
  Het belangrijkste onderdeel van portretfotografie. Allereerst is het belangrijk dat de persoon comfortabel met je is voor een succesvolle zakelijke fotoshoot. Neem de tijd om contact te leggen met je klant. Het is goed om elkaar te leren kennen, laat weten hoe je te werk gaat en waar je naar op zoek gaat tijdens de fotoshoot.
 2. Vind de juiste locatie
  De locatie voor het portret is bepalend voor het eindresultaat. Het schieten van foto’s in de open lucht geeft je beste resultaten maar kent zijn uitdagingen. Denk aan het weer, tijd van de dag etc. Zo heb je binnen weer meer controle over de sfeer en achtergronden.
 3. Houding goed krijgen
  Er achter komen welke houding het beste past bij de persoon is een uitdaging an sich. Het doel is om een persoon op zo’n houding te krijgen, dat het hen niet alleen complimenteert, maar ook de belichting, hoek van de camera én achtergrond bij elkaar passen.
 4. Emoties en expressie vastleggen
  Het maken van een zakelijke fotoshoot gaat om het vinden van emotie en expressie in portretfoto’s. Een houding met zelfvertrouwen, een sprankeling in de ogen en een waardige glimlach, maken allemaal deel uit van het recept voor succes.
 5. Leer je camera te gebruiken
  Bij portretfoto’s gaat het om de combinatie van de juiste techniek en het vormen van een goede expressie. Wanneer je voorgaande portretfotografie tips en nuances onder de knie hebt gekregen, is het tijd om te kijken naar een goede camera, beginnend met een DSLR camera.Zoals met alle fotografie, is de camera lens een van de meest vitale tools voor het schieten van een goed beeld. Geen lens is het beste, daarvoor komen meerdere factoren aan bod.
 6. Achtergrond is bepalend
  De focus van een zakelijke fotoshoot staat altijd op de persoon. Maar er zijn meer fijne kneepjes eromheen. Een interessante achtergrond versterkt namelijk de positieve uitstraling van een persoon.

  In de meeste gevallen is het zo dat een vervaagde achtergrond meer nadruk legt op een persoon.

 7. De belichtingsdriehoek
  Geen enkele portretfoto wordt te groot, wanneer je begrijpt hoe de belichtingsdriehoek eruitziet. Oftewel hoe de onderlinge relatie tussen de sluitertijd, diafragma en ISO werkt.
  Het begrijpen van deze concepten geeft je een handvol nieuwe opties mee die je nog niet voor ogen hebt kunnen zien. Door de belichtingsdriehoek in te zetten, kun je krachtige portretfoto´s maken.
 8. Kleurenpalet
  Denk bewust na over de visuele look en feel van je portretfoto´s. Een kleurenpalet kan je hiermee helpen. Een goede impact voor een zakelijke fotoshoot doe je door complementaire kleuren te gebruiken aan de hand van kleding, achtergronden en voorwerpen.

  Houdt ook rekening met de huidskleur van een persoon wanneer je een kleurenpalet kiest. Een uitstekende portretfotografie tip: gebruik voor zakelijke portretfotografie kleuren zoals blauw en grijs.

 9. Belichting voor portret foto’s
  Als je ooit iets meegekregen hebt over natuurkunde, dan weet je dat licht directioneel is. Belichting is allesbepalend binnen fotografie en vormt de gouden regel voor een goede foto. Zodra je voor een lichtbron staat, zie je dat door het directe licht, het onderwerp er donker en nauwelijks zichtbaar uit komt.

  Zodra het licht van de zijkanten komt, zie je dat een persoon voor de helft verlicht is en voor de andere helft in de schaduw staat.

  Een goede portretfotograaf gebruikt belichting in zijn voordeel.

 10. Probeer verschillende hoeken
  De meeste portretfoto´s worden geschoten op oogniveau. De focus komt dan volledig op de ogen te staan, wat resulteert in geweldige portretfoto´s. Alhoewel, door het kiezen van een onconventionele hoek, kun je ervoor zorgen dat de portretfoto´s echt gaan opvallen.

  Je kan personen dunner, dikker, korter of breder maken, afhankelijk van de hoek van waarin je ze fotografeert.

 11. Decor inzetten voor effect
  Het inzetten van decor voor een zakelijke fotoshoot is een geweldige manier om kleur, sensatie en impact aan foto´s toe te voegen. Door het gebruik van decor tijdens een fotoshoot, kun je de essentie van de fotoshoot compleet veranderen.

  Een eigen stijl creëren doe je door te experimenteren met vormen, texturen, kleuren en het decor.

 12. Nabewerking
  De laatste portretfotografie tip is om aandachtig je foto’s na te bewerken. Het maken van de foto´s zelf is ongetwijfeld essentieel, nabewerking daarin evenmin. Een professionele zakelijke fotoshoot komt pas echt tot stand na het toepassen van de juiste technieken.

 

Dit is op zichzelf een geheel ander onderwerp, maar sommige simpele technieken kunnen de kwaliteit van de foto´s al aanzienlijk verbeteren.

Info

Hulp nodig met een aanvraag? Of een vrijblijvende offerte nodig? Laat het mij gerust weten.

Investeren in zakelijke portretfoto’s zorgt voor meerwaarde. Of dat nu voor je doelgroep is, voor jezelf, voor je medewerkers of voor intern gebruik binnen je bedrijf. Professionele portretfoto’s worden steeds belangrijker en dat komt doordat eerste indrukken zich steeds vaker eerst online voordoen.

Een eerste indruk is immers zo gemaakt en gebeurd eenmalig. Het inzetten van portretfotografie kun je doen op je website en marketingkanalen. Dit geldt ook bij het effectief inzetten van een 360 graden rondleiding van je bedrijf.

Voordelen van zakelijke portretfoto's

 • Zakelijke portretfoto’s versterken je merkidentiteit
 • Klanten willen een gezicht zien
 • Groei je publiek en verhoog betrokkenheid van je marketinguitingen
 • Professionele portretfoto’s zijn breed inzetbare marketing middelen

Zakelijke fotoshoot op jouw locatie

Als portretfotograaf bestaat mijn werkgebied vooral uit de provincie Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land help ik je aan krachtige portretfoto’s met een zakelijk tintje. Een selectie van opdrachtgevers.

Voordelen Bart als portretfotograaf

 • Vooraf helder krijgen waar je aan toe bent
 • Krachtige portretfoto’s waarin competenties naar voren komen
 • Heeft een oor naar wensen, ideeën en geeft advies tijdens sessies
 • Werkt voor ZZP’ers, directeuren, medewerkers en teams; ook voor bedrijfsfotografie
 • Brede rol die verder gaat dan alleen fotografie
 • Optimalisatie van de fotoshoot met nabewerking
 • Meer dan 20 jaar ervaring als professioneel portretfotograaf

Nikki LavrijssenNikki Lavrijssen
14:20 05 Oct 23
Bart is een hele professionele fotograaf en prettig om mee te werken. Hij vertaalt jouw wensen naar mooie beelden en weet de mensen voor de camera echt op hun gemak te stellen. Super tevreden over het eindresultaat!
Paul DekkersPaul Dekkers
14:55 07 May 23
We vragen Bart om foto's te maken voor ons doorlopend marketing traject. Bart is hier professioneel en creatief in. Hij blijft consistent met nieuwe ideeën komen. Tot nu toe zijn we erg tevreden.
Paul BoumansPaul Boumans
13:19 19 Dec 22
Ik heb Bart tot op heden voor drie opdrachten gevraagd. Foto’s voor onze nieuwe website, foto’s van het personeel en foto’s van de werkplaats. Bart werkt professioneel met een duidelijk voorbereidend gesprek. Tevreden over het eindresultaat, het zijn mooie foto’s geworden.
Frans KremersFrans Kremers
12:31 23 Nov 22
Ik wilde zakelijke portretfoto’s van ons team voor het gebruik op sociale media en mijn nieuwe website. Bart laat je op je gemak voelen waardoor er ontspannen foto’s ontstaan. Ik kreeg goede tips mee over de locatie, kleding en houding tijdens de sessie. Tevreden over het resultaat, ik kan Bart volledig aanraden.
Smits B.V.Smits B.V.
10:21 16 Nov 22
Een hele prettige samenwerking gekend met een mooi foto resultaat voor ons bedrijf. We zijn erg verheugd met de nieuwe foto's. De virtuele tour is er mooi uitgekomen. Door Bart versterken we onze organisatie met nieuwe marketing.
Melissa SchipperMelissa Schipper
14:18 05 Nov 22
Voor ons familiebedrijf zijn we op zoek gegaan naar een fotograaf voor bedrijfsfotografie. Zo zijn we terecht gekomen bij Bart. Inmiddels zitten er al een aantal fotosessies op. Het kantoor is geschoten met als eindresultaat professionele beelden die veel warmte uitstralen. Super tevreden over.
Dominic PieterszDominic Pietersz
13:24 19 Oct 22
Mijn ervaring met Bart is zeer positief. Een professionele fotograaf met verstand van zijn vak.Neemt alle onzekerheden tijdens een fotosessie voor bedrijfsfotografie weg. Mijn complimentenhoe Bart iedereen op de werkvloer snel en effectief op één lijn krijgt.Dit levert een top resultaat op, een aanrader voor iedereen die op zoek is naar professionele fotografie.
Marrit de GraffMarrit de Graff
08:41 22 Jul 22
Bart heeft een maand geleden foto's gemaakt voor The Bee Hostel! Wij zijn erg blij met de communicatie, samenwerking en kwaliteit van de foto's.Zeker een aanrader!
Marieke PoortsMarieke Poorts
12:25 09 Jun 22
We hebben nu een paar keer met Bart samengewerkt voor onze bedrijfsfotografie en dat is naar volle tevredenheid! De samenwerking met Bart verloopt soepel, hij denkt mee en het resultaat is top!
Ayrton SmitsAyrton Smits
07:51 11 Mar 22
De afgelopen maanden hebben wij diverse fotografie-sessies gehad met Bart. De resultaten zijn erg mooi.Bart is een professionele en toegankelijke fotograaf die snel schakelt en mooi werk levert.Bart, bedankt voor het leveren van de mooie foto's voor onze nieuwe website, we gaan elkaar zeker vaker zien de komende jaren!Ayrton Smits, TopCleaners
Inofec B.V.Inofec B.V.
06:59 25 Feb 22
Inmiddels werken wij al een aantal jaren succesvol samen en zijn wij meer dan tevreden met Bart. Denkt mee, maar ook verder dan alleen 'fotografie'. Daarnaast schroomt hij ook niet om zijn kennis te delen tijdens een fotocursus in Frankrijk!
RaoulRaoul
16:14 24 Feb 22
Naast geweldig familielid, ook geweldig fotograaf! Wij werken als Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur al jaren met Bart samen, naar volle tevredenheid. Gisteren de laatste fotoserie binnengekregen en resultaat mag er wezen!
Nikki LavrijssenNikki Lavrijssen
14:20 05 Oct 23
Bart is a very professional photographer and pleasant to work with. He translates your wishes into beautiful images and really knows how to put the people in front of the camera at ease. Super satisfied with the end result!
Paul DekkersPaul Dekkers
14:55 07 May 23
We ask Bart to take pictures for our ongoing marketing process. Bart is professional and creative in this. He continues to come up with new ideas consistently. So far we are very satisfied.
Paul BoumansPaul Boumans
13:19 19 Dec 22
I have asked Bart for three assignments so far. Photos for our new website, photos of the staff and photos of the workshop. Bart works professionally with a clear preparatory conversation. Satisfied with the end result, the photos have become beautiful.
Frans KremersFrans Kremers
12:31 23 Nov 22
I wanted business portraits of our team for use on social media and my new website. Bart makes you feel at ease, resulting in relaxed photos. I received good tips about the location, clothing and posture during the session. Satisfied with the result, I can fully recommend Bart.
Smits B.V.Smits B.V.
10:21 16 Nov 22
A very pleasant collaboration known with a beautiful photo result for our company. We are very pleased with the new photos. The virtual tour came out nicely. Thanks to Bart, we are strengthening our organization with new marketing.
Melissa SchipperMelissa Schipper
14:18 05 Nov 22
We started looking for a photographer for corporate photography for our family business. That's how we ended up with Bart. A number of photo sessions have already been completed. The office was shot with the end result being professional images that radiate a lot of warmth. Super satisfied with it.
Dominic PieterszDominic Pietersz
13:24 19 Oct 22
My experience with Bart is very positive. A professional photographer who knows his trade.Removes all uncertainties during a photo session for corporate photography. My complimentshow Bart gets everyone on the work floor on the same page quickly and effectively.This produces top results, highly recommended for anyone looking for professional photography.
Marrit de GraffMarrit de Graff
08:41 22 Jul 22
Bart took pictures for The Bee Hostel a month ago! We are very happy with the communication, cooperation and quality of the photos.Highly recommended!
Marieke PoortsMarieke Poorts
12:25 09 Jun 22
We have now worked with Bart a few times for our corporate photography and we have been completely satisfied! The collaboration with Bart runs smoothly, he thinks along and the result is great!
RaoulRaoul
16:14 24 Feb 22
Besides being a great family member, also a great photographer! As Bert van Vlijmen Kitchen Architecture, we have been working with Bart for years, to our complete satisfaction. Received the last photo series yesterday and the result is impressive!
js_loader

Nikki Lavrijssen
Nikki Lavrijssen
14:20 05 Oct 23
Bart is een hele professionele fotograaf en prettig om mee te werken. Hij vertaalt jouw wensen naar mooie beelden en weet de mensen voor de camera echt op hun gemak te stellen. Super tevreden over het eindresultaat!
Paul Dekkers
Paul Dekkers
14:55 07 May 23
We vragen Bart om foto's te maken voor ons doorlopend marketing traject. Bart is hier professioneel en creatief in. Hij blijft consistent met nieuwe ideeën komen. Tot nu toe zijn we erg tevreden.
Paul Boumans
Paul Boumans
13:19 19 Dec 22
Ik heb Bart tot op heden voor drie opdrachten gevraagd. Foto’s voor onze nieuwe website, foto’s van het personeel en foto’s van de werkplaats. Bart werkt professioneel met een duidelijk voorbereidend gesprek. Tevreden over het eindresultaat, het zijn mooie foto’s geworden.
Volgende beoordelingen
js_loader

Winnaar Benelux Enterprise Awards 2020

Bart van Vlijmen Fotografie is in 2020 in de prijzen gevallen tijdens de prestigieuze Benelux Enterprise Awards. Deze uitreiking wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan, en zich onderscheiden op het gebied van kwaliteit, aanbod en klantvriendelijkheid. Bart van Vlijmen Fotografie werkt al jaren aan het opbouwen en het behoud van een ruim aanbod van fotografische diensten van de hoogste kwaliteit. Als architectuurfotograaf is Bart van Vlijmen ontzettend vereerd met deze professionele waardering en vooral ook trots om deze prachtige uitreiking te mogen ontvangen.