Enexis kunstcollectie

Platform voor kunstenaars

Enige tijd geleden werd ik benaderd door de Stichting Kuntcollectie Essent-Enexis, oftewel de Enexis Kunstcollectie. Deze stichting beheert, zoals de naam al doet vermoeden, de kunstcollectie van de energiebedrijven Essent en Enexis. Dit doen ze door kunstenaars een platform te bieden om hun werk te presenteren en de collectie kunst te beheren. De collectie is enorm groot en bestaat uit schilderijen, foto’s, beelden en wandplaquettes. De verzameling is inmiddels 100 jaar oud.

Kunstfoto’s zonder de K van Kunst

Ik werd benaderd door de stichting omdat de leden van de Raad van Bestuur graag hun kantoren wilden verfraaien met een aantal nieuwe kunstwerken. De directie had haar zinnen gezet op een paar prachtige bedrijfsfoto’s en aan mij de eer om deze geweldige opdracht uit te voeren. Ze kozen voor mij als bedrijfsfotograaf omdat ze iemand zochten die op een nét even andere manier kan fotograferen: kunstfoto’s zonder de nadruk op de K van kunst.

Karakteristieke bedrijfsfoto’s

De kunstcommissie stelde een aantal specifieke eisen: ik kreeg een aantal objecten en plekken toegewezen binnen het concern waar ik verder in vrijheid karakteristieke bedrijfsfoto’s mocht maken. De foto’s waren bestemd voor Enexis, de netwerkbeheerder die de distributie van energie verzorgt in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Dat betekende dat ik alleen foto’s kon maken van het netwerk zelf en de werkzaamheden die daar worden uitgevoerd.

Een bijzondere foto

Na afloop van de opdracht, onderweg naar huis, zag ik een aantal monteurs bezig op een enorme windmolen. Ik ben direct gestopt en heb daar prachtige beelden van gemaakt. In mijn enthousiasme stelde ik Enexis voor ook bedrijfsfoto’s te maken boven de grond, zoals velden met zonnecollectoren. Helaas horen alle installaties boven de grond echter bij energieleverancier Essent en vallen ze niet onder het netwerk van Enexis. Desondanks werd mijn foto van de windmolen dankbaar aanvaard.

Een extra bijzondere fotografie opdracht

Mijn fotocollectie van 24 verschillende beelden is uitvergroot op de formaten 50×70 en 60×90 en is inmiddels te vinden op Enexis kantoren op twintig verschillende locaties in Nederland. Mijn opdracht voor deze kunstcommissie is overigens de laatste aanwinst voor de kunstcollectie en dat maakt deze opdracht voor mij extra bijzonder. Ik ben trots op het resultaat en beschouw het als een enorme eer dat mijn ‘kunst’ permanent in de Enexis kunstcollectie is opgenomen.

Enexis kunstcollectie

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neemt u dan contact op met Bart van Vlijmen Fotografie.