skip to Main Content

Universiteit Antwerpen O-gebouw

Architectuurfotografie - O-Gebouw Universiteit Antwerpen -Bart Van Vlijmen Fotografie

ARCHITECTUURFOTOGRAFIE O-GEBOUW UNIVERSITEIT ANTWERPEN

Architectuurfotografie is altijd een uitdaging

Het vak van een bedrijfsfotograaf is altijd mooi; het is steeds weer opnieuw een hele belevenis maar ook een prachtige opdracht om een bedrijf op een goede manier op beeld vast te leggen. Het maakt me eigenlijk niet uit of het om het interieur van een bedrijf gaat of het bedrijfspand zelf. Het blijft een uitdaging om het karakter van een bedrijf precies vast te leggen zodat het ook op een foto voelbaar is. Fotografie bijzondere architectuur: het is aan mij wel besteed.  .

Een mooie opdracht: bijzondere architectuur

Deze keer kreeg ik weer een prachtige fotografie klus van Metal Design Works in Eindhoven. Zij produceerden de bijzondere gevelbeplating voor het nieuwe campus O-gebouw van de Universiteit in Antwerpen en wilden graag een krachtige foto van het voltooide pand. Bij het bepalen van de fotograaf viel hun keuze al snel op mij: bedrijfsfotograaf Bart van Vlijmen. Ik was heel blij met deze opdracht.

Bijzondere architectuurfotografie: gevelbeplating

Het indrukwekkende nieuwe O-gebouw van de Universiteit staat in Wilrijk en is ontworpen door META architectenbureau/Storimans Wijffels architecten/Technum, in samenwerking met West 8. De krachtige gevel beplating van het nieuwe campusgebouw, ontworpen door Metal Design Works, bestaat uit champagnekleurige aluminiumplaten met een slijtvaste oxidelaag.

Fotografie bijzondere architectuur

Voor een onderwijslocatie is dit een prachtig gebouw met een mooie open uitstraling. Het is een schitterend object voor een bedrijfsfotograaf en een mooie uitdaging om te fotograferen. Ik ben tijdens het fotograferen met name bezig geweest het contrast in de gevelbeplating vast te leggen en ik ben op zoek gegaan naar een mooie positie om het pand zo karakteristiek mogelijk vast te leggen. Ik denk dat dat goed gelukt is.

Kenmerkende uitstraling en indrukwekkende gevel

Wat op mij vooral indruk maakte is de impact van de geperforeerde of geponste gevelplaten. De afbeeldingen van een grote groep mensen geven het gebouw een extra diepe betekenis die krachtig aansluit op de functie van het gebouw. Dat geeft het hele gebouw een kenmerkende uitstraling en dat is bijzonder om vast te leggen. De indrukwekkende gevel sluit bovendien ook prachtig aan op de omgeving en ook daarvan heb ik mooi gebruik gemaakt tijdens het maken van de foto’s.

Een mooie fotografie opdracht en een prachtig pand

Helaas was het pand nog net niet opgeleverd tijdens het uitvoeren van deze opdracht. De omliggende bestrating was daarom nog niet klaar en daardoor moest ik er voor kiezen de foto net iets anders te kaderen dan ik normaal gesproken zou doen. Toch was dit een mooi project waarin ik het pand echt goed in beeld heb kunnen brengen. Echt een prachtig pand om vast te leggen.