skip to Main Content

Crystal House Amsterdam

Glazen Huis Amsterdam - Crystal House Amsterdam | Bart Van Vlijmen Fotografie

CRYSTAL HOUSE AMSTERDAM: CHANEL IN DE PC HOOFTSTRAAT

Een groot geheim en een grote verrassing

De meeste Amsterdammers – en wellicht ook een heleboel modebewuste dames – weten, dat er in de PC Hooftstraat in Amsterdam lange tijd een volledig ingepakt pand heeft gestaan. Dit pand, aangekocht door Chanel, werd volledig uit het zicht gerestaureerd: de gehele gevel werd ingepakt en geen enkele buitenstaander had enig zicht op de vorderingen. Welgeteld twee jaar lang hebben mensen moeten wachten op de onthulling van het nieuwe pand: het uiteindelijke Crystal House Amsterdam.

Een geweldige opdracht: Crystal House Amsterdam

Toen het moment van de onthulling bijna daar was kreeg ik een telefoontje van Chanel: of ik hun nieuwe pand aan de PC Hooftstraat direct na onthulling vast wilde leggen door middel van een aantal karakteristieke foto’s. Ik was blij verrast met deze opdracht en vond het een eer het pand te mogen fotograferen waarop menigeen al twee jaar had gewacht. Ik had geen idee hoe het er uit zou zien en werd bij aankomst blij verrast.

Compromis in ontwerp

De gevel van het nieuwe pand is ontworpen door Winy Maas van MVRDV en dat had, zo bleek achteraf, nogal wat voeten in de aarde. Zijn oorspronkelijke ontwerp bestond volledig uit glas en dat werd onmiddellijk afgekeurd door de gemeente: gevels in Amsterdam moeten officieel gebouwd worden van baksteen. Uiteindelijk is er een compromis bereikt: de gevel mocht in glas gebouwd worden, maar de bovenste 20% van de gevel moest uit bakstenen bestaan.

Bijzondere architectuur

Ik vind het uiteindelijke ontwerp fantastisch en vond het geweldig het te mogen fotograferen. De gevel bestaat volledig uit glas. Het heeft glazen kozijnen en deuren, glazen deurknoppen, en zelfs de bovengevel is gemaakt van glazen stenen, gemetseld met doorzichtig cement. Het pand doet magisch aan en komt bijna tot leven met de glazen bakstenen die langzaam overgaan in de bakstenen gevel. Bijzondere architectuur, ik vind het geweldig om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Een magische opdracht

Het is magisch om een volledig transparant huis op de gevoelige plaat te mogen vastleggen, helemaal omdat het die dag wemelde van de persfotografen, die stuk voor stuk verzocht werden mij mijn gang te laten gaan tijdens het fotograferen en me niet in de weg te lopen. Hoewel ik een volledig draaiboek kreeg van Chanel en daardoor niet geheel de vrijheid had in mijn opdracht, ben ik ontzettend tevreden over het resultaat. Chanel gelukkig ook!